Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda on vanhin tunnettu terveydenhoitojärjestelmä. Se juontaa juurensa Intiaan yli viiden tuhannen vuoden taakse. Nykytietämyksen mukaan se on vanhin säilynyt ja yhä käytössä oleva terveydenhoitojärjestelmä ja se on pohjana monille muille järjestelmille. Ayurveda tarkoittaa tietoa terveydestä (ayus=terveys veda=tieto).

Ayurvedassa käytetään mm. ruokavaliota, päivä- ja vuodenaikarytmiä, yrttivalmisteita, meditaatiota ja joogaa sekä puhdistavia hoitoja kuona-aineiden poistamiseksi kehosta. Epätasapainotilan määrityksessä käytetään apuna pulssinluentaa. Ayurvedan mukaan pulssissa kulkee informaatio koko kehon toiminnasta ja tilasta. Pulssinluennan perusteella annetaan yksilöllisiä, yksinkertaisia ohjeita ruokavaliosta, päivärytmistä, yrttivalmisteiden käytöstä ja erilaisista hoitotavoista.

Kaikki Ayurvedan menetelmät ovat luonnonmukaisia. Kehon ja mielen kokonaisuus otetaan hoidoissa aina huomioon. Ruokavalio on tärkeä osa hoitoa. Se määräytyy a) vuodenajan, b) kehotyypin, c) epätasapainotilan ja d) ruoansulatustehon mukaan.

Tietoa opettajasta

Kavita Gupta tekee Annankadun alasalilla henkilökohtaisia terveyskonsultaatioita ja opettaa Ayurveda-kursseja. Kavita on suorittanut lääketieteen tutkinnon Ayurvedasta. Hän on valmistunut Jamnagarin yliopistosta ja erikoistunut hammaskirurgiaan. Kavita on työskennellyt RSS:n Ayurveda-sairaalassa ja pitänyt omaa klinikkaa Intiassa, minkä jälkeen hän on muuttanut Suomeen.

Inspiraatioksi

MTV Lifestylen juttu ayurvedasta ja Kavitasta: Intialainen lääketiede ayurveda ohjaa oikeanlaiseen elämäntapaan.