Joogahengitys ja pranayama

Hengitysharjoituksen eli pranayaman päämääränä on opetella hengittämään tietoisesti, ja näin rauhoittaa ja rentouttaa sekä kehoa että mieltä. Stressaantuneena hengitys on nopeaa ja pintapuolista, kun taas rentoutuneena hengitys muuttuu automaattisesti pidemmäksi ja syvemmäksi. Hengitys siis kertoo aina sen hetkisestä mielen tilastamme. Tietoisella hengityksellä kehon ja mielen tuntemuksia voidaan säädellä haluttuun suuntaan, esimerkiksi stressin iskiessä hermosto saadaan rauhoitettua rauhoittamalla ja syventämällä hengitystä.

Joogafilosofiassa puhutaan myös pranasta eli elämänvoimasta, mikä virtaa sisällämme. Hengitystä säännöstelemällä ja rauhoittamalla ihminen voi rauhoittaa myös pranan virtausta kehossa. Pranan virratessa rauhallisesti, kykenemme toimimaan tietoisemmin ja selkeämmin arvojemme mukaan. Pranayama käsittää usein tietoiset, rauhalliset sisään ja ulos hengityskset sekä mahdolliset hengityksen tietoiset pidätykset. Erilaisia hengitysharjoituksia voidaan käyttää osana jooga- ja meditaatioharjoituksia.

Ujjayi-pranayama on tärkeä osa astangajoogaharjoitusta. Ujjayi-hengitys on kehoa sisältäpäin lämmittävä ja voimauttava hengitystekniikka. Se rauhoittaa ja tasapainottaa ylikierroksilla käyvää mieltä ja edesauttaa katseen kääntämistä sisäänpäin sekä hieroo voimakkaasti sisäelimiä virkistäen aineenvaihduntaa ja puhdistaen kehoa.