Mantrat

Mantrat

Astangajoogassa lausutaan kolme mantraa keskittämään huomiota joogaharjoitukseen ja sen kautta itsen kehi tämiseen. Mantrat ovat värssyjä, jotka lausuvat ääneen ikiaikaiset tavoitteet ja ihanteet, joita ihmiset eri aikakausina ja kulttuureissa ovat tavoitelleet. Mantran lausuminen on osa vanhaa joogatraditiota, jota astangajo gassa kunnioitetaan, se ei siis ole uskonnollinen ilmaisu.

Mantrat ovat sanskriitin kielisiä, ja tätä alkuperäiskieltä käytetään siksi, että sanoihin ja ääniin liittyy tietty rytmiikka, poljento ja äänellinen värähtely, jotka osaltaan vahvistavat keskittymistä. Sanskritin kieltä pidetään Intiassa hyvin suuressa arvossa ja se on tärkeä väline, jonka avulla harjoitetaan paitsi kielen motoriikkaa myös keskittymiskykyä ja mielen rauhoittamista. Sanskritin kielisillä hymneillä katsotaan olevan erityisiä positiivisia vaikutuksia ihmisen mielentilaan ja tietoisuuteen, joten sanskritin resitoimista (chanttausta/lausumista) pidetään erittäin hyödyllisenä joogan harrastajille.

Mantrat on translitteroitu niin, että pitkät vokaalit on merkitty kahdennettuna, esim.”oom”. Lisäksi on esitetty suomenkieliset ja englanninkieliset käännökset. Joissakin tapauksissa käännöksiä on useampia, koska joskus mantrojen sisältö antaa mahdollisuuksia erilaisiin tulkintoihin.

Mantrat ovat kuultavissa mp3-tiedostoina mantra-sivuilla Sri K. Pattabhi Joisin toistamina. Parhaan kuuntelutuloksen saat tallentamalla tiedoston omalle koneellesi.