Ohjattu 1. sarja (la 9-10:45) Annankatu, Heidi

31.10. - 31.10.2020

Annankatu - alasali

Opettaja: Heidi Parviainen

Ilmoittaudu kurssille

Ohjattu 1. sarja (la 9-10:45) Annankatu, Heidi

Heidin ajatuksia astangajoogan ohjatusta 1. sarjan tunnista:

”Kaikki eivät pidä ohjatuista tunneista. Toiset rakastavat niitä. Monet aloittavat harjoituksen ohjatulla tunnilla, jotkut eivät koskaan siirry omatoimiseen harjoitteluun. Joogan tien alussa opimme harjoituksen useimmiten juuri ohjatulla tunnilla ja jatkaessamme harjoittelua omaan tahtiin tuntuu se omimmalta ja ohjattu harjoitus jää historiaan. Ehkä ajattelemme tietävämme jo sarjan, joten ohjattu harjoitus tuntuu enemmän aloittelijan harjoitukselle. Miksi sitten sitä tehdään myös jatkossa ja miksi se on välillä niin haastava?

Ohjattu harjoitus on paljon enemmän kuin karkean tason ohjeistus hengityksestä ja liikkeestä. Se on irtipäästöä opituista tavoista, luottamista kehon ja liikkeen viisauteen ja intuitioon.

Se on vinyasan eli liikehengitysjärjestelmän harjoittelua ja puhdistamista, sen tiedostamista. Joogan harjoituksessa ovat tasapaino löytyminen ja vapaus alati liikkeessä. Välillä on kehittävämpää tehdä harjoitusta itsenäisesti, mutta ohjattuun harjoitukseen kannattaa aina palata. Silloin tällöin on hyvä tarkastuttaa oma harjoitus, oma mielentila, joustavuus ja egon taistelutahto. Jotkut haluaisivat tehdä ohjatusti aina. Silloin ei tarvitse miettiä eikä ottaa vastuuta, antaa vaan mennä. Ja hyvä niin. Ilman itsenäistä (välillä myös yksinäistä) harjoitusta eivät kurinalaisuus ja mielen hallinta kuitenkaan ikinä pääse kunnolla kehittymään.

Yhdistelmä ohjattuja ja itsenäisiä harjoituksia vie pitkälle. Saatamme usein vahingossa jättää hankalia asioita tekemättä, emme useinkaan tahdo kolkutella mukavuusrajojemme ovia. Ohjatulla tunnilla joudumme kuuntelemaan ja toimimaan sen mukaan. Tätäkin pitää usein harjoitella, ei kuuntelu ja sen mukaan tekeminen ole helppoa. Kun opimme päästämään irti mielen tahtomisesta, luulemisesta ja opituista tavoista, pääsemme nauttimaan syvän kestävästä rauhasta ja hiljaisen vahvasta läsnäolosta. Ei se mitä tehdään vaan miten tehdään.

Ohjauksessa voi tietoisesti päästää irti vanhoista tavoista, keskittyä ääneen ja luopua hetkellisesti tekijästä ja tietäjästä. Voi vaan olla. Harjoituksen edetessä huomio muuttuu ulkoisesta enemmän sisäiseen, ei ole olemassa hyvää tai huonoa harjoitusta, on vain harjoitus. Ääripäät ja kaksinaisuus vähenevät. Mieli rauhottuu ja jooga saa meissä enemmän tilaa.”  – Heidi Parviainen

Kenelle ohjattu 1. sarjan tunti sopii?

Tunti sopii mysoreharjoitusta tekeville sekä alkeet2/3 tason oppilaille. Tunnilla ohjataan koko astangajoogan ensimmäinen asentosarja, mutta sinne kannattaa tulla, vaikka ei tekisikään koko sarjaa. Voit lopettaa harjoituksen myös siihen kohtaan, mihin normaalisti teet harjoitusta ja siirtyä itsenäisesti loppuliikkeisiin. Kysy tarvittaessa neuvoa tunnin opettajalta.

Missä ja milloin?

Tarkista ohjatut 1.sarjan tunnit aikataulusta, noin kerran kuukaudessa Annankadun alasalissa lauantaiaamuisin! Tervetuloa mukaan!

Hintavaihtoehdot (sis. alv 10%):
– Drop in kertamaksu (1h 45min) 20 € /  17 €
– Voimassaolevalla joogakortilla

Maksun voi maksaa verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä, etukäteen kurssitilille (saat tiliyhteystiedot ilmoittautumisen yhteydessä) tai kurssipaikalla pankki-/luottokorteilla, käteisellä tai liikuntaseteleillä (Smartum, Virike tai TYKY) tai e-Passi tai EazyBreak liikuntamaksusovelluksella.

Alennushinta todistusta vastaan alle 18-vuotiaille, opiskelijoille, äitiys- tai hoitovapaalla oleville, työttömille, eläkeläisille, varus- ja siviilipalvelumiehille.

Ilmoittautuminen kurssille on sitova. Peruutukset viimeistään 5 päivää ennen kurssin alkua. Peruuttamattomat ilmoittautumiset laskutetaan hinnaston mukaisesti.

Ilmoittaudu kurssille

Heidi Parviainen

Ohjaajana Heidi Parviainen

Aloitin joogan harjoittamisen kaksi vuosikymmentä sitten. Päivä sattui olemaan tammikuun kolmas torstai. Se hetki jäi muistoon kaiketi siksi niin voimakkaana, koska koin saapuneeni  vihdoin kotiin. Leikattu polvi ja turhautuneisuus pääsi vihdoin terapeuttisen ja toimivan liikkeen pariin ja mieli löysi rauhan. En koskaan ajatellut toimia joogan opettamisen parissa, mutta apua tarvittiin ja niin pikkuhiljaa löysin itseni myös tuntien ohjaamisen parista matkatoimistotyön ohella. Mysore tunnit puhuttelivat jo silloin kehon työskentelyn, sanattoman kommunikaation ja joogan moninaisemman ymmärtämisen keinoina. Kiinnostus hierontaan heräsi myös samoihin aikoihin lisäten ymmärrystä ja välineitä toimia kehon parissa. Anatomian oppiminen herätti myös valtavasti lisää kunnioitusta asanaharjoitukseen – se toimii!