Astanga avaa kehon ja mielen
Artikkeli: Turun Sanomat 30.3.2008
Kuntoilumuoto, jossa saa ottaa rauhallisesti hyvällä omatunnolla? Urheilulaji, jossa tulee olla armollinen itselleen? Totta se on.
Astangajooga ei vaadi, revi eikä riuhdo. Sen sijaan se sopii niin rautakangille kuin kuminauhoillekin – kunhan vain muistaa hengittää.
Teksti SATU VIRTANEN
Joogan taika lähtee hengityksestä
Viisi ihmiskehoa kääntyy ja vääntyy värikkäillä matoilla mitä kummallisempiin asentoihin. Liikehdintä on hidasta, mutta sulavaa ja taatusti katsojansa vangitsevaa. Sitä tahdittavat rauhallisen musiikin ohella syvät henkäykset – astangajoogan tunnusmerkit. Meneillään on Astangajooga Turku ry:n uuden joogasalin avajaisnäytös.
– Astangajoogassa on kyse vanhasta intialaisesta perinteestä, johon kuuluvat olennaisesti fyysiset harjoitukset sekä hengitysrytmi, jonka tahdissa niitä tehdään. Kärsivällisesti harjoitellessaan voi lopulta päästä näihin äsken nähtyihin ääriasentoihin, mutta mitään sirkustaiteilijoita me joogit emme ole, naurahtaa Turussa vierailulla oleva Helsingin Astangajoogakoulun perustaja ja johtaja, pitkän linjan joogaopettaja Juha Javanainen.
Astangajoogassa yhteys Intiaan on tärkeä, ja siitä ammennetaan ainekset suomalaiseenkin joogaopetukseen. Javanaisen mukaan universaaliutensa vuoksi laji soveltuu mainiosti myös tänne pohjolaan. Vaikka henkisyydellä onkin lajissa oma roolinsa, ei se vaadi minkäänlaista uskonnollista suuntausta.
– Kysymys on harrastajan omasta henkisyydestä. Mitään valmista astangajooga ei tarjoa, vaan sen avulla voi lähteä tutkimaan omaa henkistä puoltaan ja arvomaailmaansa.
Mielen ja kehon yhteispeli on siis lajin a ja o. Astangajoogassa suomalainen sisu tulee pistää kuriin, sillä täysillä tekemisellä ei pitkälle pötkitä. Sen sijaan rauhallinen eteneminen, läsnäolo ja omien tuntemustensa tarkkailu tuottaa tulosta – jälleen kerran hengitystä unohtamatta.
– Yleensä liikunnassa painotetaan verenkiertoelimistöä, mutta astangajoogassa keuhkot ja hengitys ovat numero yksi. Oikea hengitysrytmi auttaa keskittymään ja aktivoi elimistöä. Siitä syntyy myös se sisäinen fiilis, joogan taika