Joogan päivä 2022 – Yoga for Humanity

Tiistaina 21.6. vietetään kansainvälistä joogan päivää. Tämän vuoden teemana on “Yoga for Humanity”.

Joogan päivä alleviivaa jo itsessään joogan tärkeyttä itse kunkin elämässä. Tämän vuoden joogapäivän teema puolestaan muistuttaa, että jooga on tarkoitettu kaikille ihmisille kaikkialla maailmassa.

Jooga on auttanut jopa satoja miljoonia ihmisiä kautta maailman Covid-19 pandemian aikana; jooga on toiminut monien ihmisten oljenkortena tai pelastusköytenä ja auttanut selviytymään sosiaalisen eristäytymisen sekä etätyöskentelyn ja työelämän teknologisen murroksen aikaansaamista stressivaikutuksista.

Ja juuri kun olimme huokaisemassa helpotuksessa Covid-19 pandemian vähitellen väistyessä tämän vuoden helmikuussa tammikuun joogasulun jälkeen, kohtasimme uuden haasteen Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sota on aiheuttut valtavaa inhimillistä kärsimystä erityisesti ukrainalaisille, mutta se on herättänyt pelkoa ja epävarmuutta tulevaisuudesta paljon laajemmaltikin, myös meissä suomalaisissa.

Joogayhteisöt olivat vahvistuneet viime vuosina ennen pandemiaa paitsi Euroopassa myös ainakin suuremmissa kaupungeissa Ukrainassa ja Venäjällä. Esimeriksi Petrin tämän vuoden kansainvälisten kurssiensa suunnitelmissa oli opetuskiertueet sekä Ukrainassa että Venäjällä, mutta sodan takia kiertueet oli peruttava.

Sodan sumu ja propaganda luovat epävarmuutta ja vastakkainasetteluja kansojen välille, mikä hämärtää myös konfliktin syitä ja seurauksia, mitä uskoa, mihin ja keneen luottaa. Pandemia sosiaalisine eristäytymisineen puolestaan heikensi joogayhteisöjä ympäri maailman juuri, kun olisimme tarvinneet joogaa ennennäkemättömän kipeästi.

Nyt on joogayhteisöjen vahvistamisen aika!

Joogin rooli ei ole olla sodan tuomarina vaan rauhantekijänä, ja muistuttaa kanssaihmisiä myötätunnon tärkeydestä ja auttamisen velvollisuudesta aina kun havaitsemme hätää ja kärsimystä.

Joogan avulla voimme myös auttaa kutomaan yhteistyön ja luottamuksen siteitä ihmisten ja kansojen välille sitten, kun sen aika on. Ehkä se onkin jo nyt.

Tervetuloa Helsingin Astanga Joogakoululle viettämään joogan päivää joogan harjoitusten parissa Annankadulla. Ohjelmassa on aamu- aamupäivä ja iltaharjoituksia.

Juha Javanainen, vastaava opettaja, Helsingin Astanga Joogakoulu

Ps. Oikeastaan nyt on joogan päivä joka päivä, kunnes pääsemme lähemmäs kansainvälisen rauhan ja harmonian tilaa. Yoga for Humanity!