Anna Petrenko

Anna Petrenko

Olen Anna Petrenko. Synnyin vuonna 1982 Pietarissa ja muutin Suomeen vuonna 2012.
Kokeilin joogaa, se oli hathajoogaa, ensimmäisen kerran vuonna 2009. Jooga ilmestyi elämääni, kun onnettomuuden johdosta päädyin vaikeaan elämänvaiheeseen, jolloin minut valtasi toivottomuuden tunne. Ensimmäinen joogaopettajani kirjaimellisesti toi minut takaisin elämään. Sen jälkeen lähdin Intiaan, jossa tutustuin joogafilosofiaan, intensiiviseen asanaharjoitteluun ja pranayama-tekniikkaan, mikä innosti minua tavattomasti.

Aloitin astangajoogan harjoittamisen vuonna 2014 Petri Räisäsen kirjan avulla, jonka löysin kirjastosta. Se kertoi kaikesta, mitä itsekin tunsin. Harjoittelen astangajoogaa yleensä kuusi kertaa viikossa aamuisin kotona tai mahdollisuuksien mukaan salilla opettajan kanssa. Vaikka joogassa on tapana seurata vain yhtä gurua, minulla on useita opettajia, se toimii minulle parhaiten.

Joogan kautta olen oppinut hyväksymään itseni sellaisena kuin olen ja ystävystynyt itseni kanssa. Olen oppinut tiedostamaan, hyväksymään ja olemaan sitoutumatta ulkoisiin olosuhteisiin. Olen oppinut olemaan onnellinen ulkoisista vaikutuksista huolimatta.

Ennen Suomeen muuttoa suoritin kauppatieteiden maisterin tutkinnon. Sen jälkeen työskentelin jonkin aikaa omalla alallani, mutta lopulta päätin muuttaa elämäni. Joogan opettaminen oli ja on tapani kommunikoida suomalaisen yhteisön kanssa. Olen saanut RYT200-sertifikaatin ja jooga on auttanut minua integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Ensimmäiset opiskelijani Juvan pikkukaupungissa auttoivat minua mielellään suomen kielen kanssa, ja annoin heille puolestani kokemuksia joogasta.

Astangajoogan opetuksessani yritän näyttää, että se toimii sekä kehon että mielen kanssa. Säännöllinen liikunta 3-6 kertaa viikossa tuo kaikenlaisia hyötyjä: se tukee selän ja niskan terveyttä, lisää yleistä hyvinvointia sekä hoitaa kroonista kipua ja masennusta. Tärkeintä on, että harjoittaja saa joogasta aina sitä, mitä hän tarvitsee, eikä sitä, mitä hän haluaa. Joogan tehtävänä ei ole täyttää omia odotuksia, vaan pelastaa niiltä, opettaa olemaan elämän virrassa.

Joogan asanaharjoitukseen syvällinen tutustuminen vaikuttaa koko elämääsi: opit uutta menneisyydestäsi, laitat ruoat järjestykseen jääkaapissa ja jopa ilme muuttuu. Mielestäni joogassa on tärkeää olla tässä hetkessä, päästä eroon kiireestä ja sekä sisäisestä että ulkoisesta kaaoksesta. Tämä todellinen tietoisuus tekee ihmisestä ystävällisemmän itselleen ja kaikelle elävälle.