Marke Murtomäki

Marke Murtomäki

Olen kotoisin Jyväskylästä. Ylioppilaaksi tuloni  jälkeen muutin  Tampereelle opiskelemaan fysioterapiaa mutta jätin ne opinnot sitten kesken kun pääsin opiskelemaan Helsinkiin Teatterikorkeakouluun tanssijaksi ja tanssinopettajaksi.  Ensimmäisen tanssijantyöni sain Turkulaisessa Aurinkobaletti –tanssiryhmässä v. 1993  ja tähän Turun aikaan sijoittuu myös joogaan tutustumiseni ja hathajoogan harjoittelun aloittaminen v.1995.

Turussa asuessani kuulin ensimmäisen kerran voimajoogasta, jota monet tanssijakollegani olivat kokeilleet Helsingissä Tanssivintissä, joka oli tunnettu tanssikoulu siihen aikaan. Olin muuttamassa takaisin Helsinkiin ja päätin aloittaa voimajoogan heti kun se muilta töiltäni olisi mahdollista. Olin kokenut kevyemmän hathan hiukan liian kevyeksi itselleni ja arvelin että voimajooga olisi varmasti ”mun juttu”! Näin kävikin ja heti ensimmäisen joogatunnin jälkeen v.1997 tiesin, että tämä oli minun todellisen joogapolkuni ensimmäinen päivä.

Muutaman vuoden ajan koetin yhdistää hyvin fyysistä tanssijantyötäni ja joogaa, josta puhuttiin nyt  sen oikealla nimellä, astangajooga: tein aamulla joogaharjoituksen, ja menin salilta suoraan tanssitreeneihin. Yhtälö ei oikein toiminut ja vähitellen kallistuin enemmän ja enemmän joogan suuntaan. Lisäksi astangajoogan suosio oli valtavassa nousussa ja opettajia tarvittiin nopeasti lisää. Aloitin avustamisen ja opettamisen Helsingin Astanga Joogakoululla Juha Javanaisen ja Petri Räisäsen opastuksella ja Lino Mielen ( josta oli jo joogan alkutaipaleella tullut tärkeä opettajani)”siunauksella” v. 1999.  Samana vuonna lähdin ensimmäisen kerran Intiaan Kovalamille harjoittelemaan Lino Mielen kanssa ja seuraavana vuonna Mysoreen Sri. K. Pattabhi Joisin oppiin. Ensimmäisestä tapaamisestani lähtien Pattabhin Joisin kanssa, tunsin suurta kunnioitusta häntä kohtaan ja koin hänet  Opettajakseni.  Palattuani näiltä matkoilta, lopetin muut työt ja keskityin joogaan ja sen opettamiseen.

Yhä edelleen teen lähes päivittäin asanaharjoituksen. Joinakin päivinä se pitää sisällään vain seisomasarjan ja toisina taas astangan 1., 2. tai 3. sarjan tai osia niistä. Vuosien mittaan  asanoiden osuus on kuitenkin selvästi alkanut vähentyä harjoituksessani ja kääntynyt enemmän meditaation suuntaan.

Hyvänä pohjana opettamiselleni toimii tanssinopettajakoulutukseni mutta itse joogan opettamiseen paras tie on hyvän opettajan lisäksi pitkään jatkunut, säännöllinen oma joogaharjoitus. Se muuttuu vuosien ja erilaisten elämäntilanteiden myötä mutta säilyy koko ajan osana elämää. Opin opettamisesta myös joka päivä oppilailtani ja kollegoiltani, jotka harjoittelevat kanssani. Minulla on myös KPJAYI:n 2-tason opetuslupa.

Astangan lisäksi olen kouluttautunut slowjooga-ohjaajaksi Janne Kontalan ja Emma Paukun opastuksella ja saanut tästä opiskelusta lisää näkökulmia myös astangan opettamiseen. Lisäksi olen käynyt myötätuntopainotteisen mindfulness-ohjaajakoulutuksen (TaitoBa House) sekä vuoden kestävän mindfulness-peruskurssin (Center for Mindfulness Finland).

Opettajana olen lämminhenkinen, yksilön kokonaisvaltaisesti huomioonottava ja pehmeän jämäkkä. Nautin vuorovaikutuksesta oppilaiden kanssa. Opetuksessani olen kiinnostunut asanoiden tekniikasta ja hengityksen vaikutuksesta ja tärkeydestä asanaan sekä harjoituksen rentoudesta ja ilmavuudesta. Koetan opettaa myös asennetta harjoitukseen sekä auttaa oppilaita harjoituksen ja levon välisen tasapainon löytämisessä. Koen, että joogaharjoitus ei tapahdu vain joogamatolla mutta asanaharjoitus on hyvä lähtökohta koko elämänmittaiselle kehon ja mielen matkalle.