Juha Javanainen

Juha Javanainen on pitkän linjan astangajoogan harrastaja ja opettaja. Hän aloitti astangan 1989 ja opettamisen 1991. Juha on perustanut Helsingin Astanga joogakoulun 1997 yhdessä Petri Räisäsen kanssa heidän ensimmäisen Intian Mysore-matkansa jälkeen. Hän on myös kääntänyt Pattabhin kirjan Yoga Mala suomeksi 2002. Juha kertoo omasta joogaharjoituksestaan seuraavaa: “Harjoitus voi olla minulle Astangan kurinalaista asentosarjaharjoitusta mutta toisinaan myös leikkisämpää voima- ja tasapainoharjoittelua tai luovasti soljuvaa vinyasaa, hengittävää meditaatiota tai vapauttavaa rentoutumista. Jooga antaa minulle parhaimmillaan hyvinvointia, mielenrauhaa ja elämän ymmärrystä.”

Seuraavassa Juhan joogatarinaa vuosien varrelta:

”Innostuin joogasta vuonna 1989. Harrastin tuolloin afrikkalaisia tansseja ja rytmejä, ja treenikaverini Petri Räisänen hehkutti minulle astangajoogan harjoittelua ja hyviä vaikutuksia. Pakkohan sitä oli sitten kokeilla! Ja todellakin, astanga avasi aivan uusia mahdollisuuksia työskennellä oman kehon sekä mielenkin kanssa. Olin kokeillut jo vähän aiemmin muuta joogaa ja muutenkin kiinnostunut kaikenlaisista vaihtoehtoisista kuvioista jo DI-opiskelun aikana, mutta nyt kolahti. Astangan fyysinen vaativuus ja haastavuus olivat meidän tuolloin alle kolmekymppisten miesten mieleen. Vaikka päälläseisonta oli pelottavaa, jo ajatuksenakin, niin kiitokset mm. sen voittamisesta ensimmäisille Astangajoogan opettajilleni Radhalle, Derekille ja Tovelle.”

”Jooga vei minut Lino Mielen mukana Italiaan ja vuonna 1997 Intian Mysoreen, Astangan mestarin Sri K. Pattabhi Joisin joogasalille, tuliaisina ensimmäinen joogakoulu Helsinkiin. Työssäni Helsingin Astanga Joogakoululla huippuhetkiä ovat olleet Sri K. Pattabhi Joisin vierailut Helsingissä vuonna 2001 ja 2006; joogan voima virtasi vahvana kuin Ujjayi hengitys. Joogasta tuli näin itselleni ammatti ja yritys; joogan myötä liitto ja isyys mutta myös ero. Joogaakin voi yrittää liikaa! Minkä oivaltamisesta uusi alku.”

”Joogavuosieni varrella olen joogannut ja opiskellut monien opettajien kanssa: Lino Miele, Pattabhi Jois, Sharath Rangaswamy, Jayashree ja Narasimhan, Charlie Taylor-Rugman, Eddie Stern, Vijaya Manja, Srivatsa Ramaswami. Kirjallisuuden avulla olen tutustunut myös vanhempiin joogamestareihin ja heidän opetuksiinsa, joista merkittävimpiä on ollut Pattabhi Joisin opettaja Sri T. Krishnamacharya.”

”Ajan myötä joogan harjoittelu ja filosofia ovat hitsautuneet osaksi elämääni ja sen arkea; jooga on saanut uusia sävyjä ja merkityksiä, kun hyvinvointi, stressinhallinta ja mielenrauha ovat tulleet itselleni tärkeämmiksi kuin tiettyjen asentosarjojen harjoittelu tai yksittäisten asentojen ulkoinen muoto. Sisältö ratkaisee: joogaharjoitus voi olla minulle Astangan kurinalaista asentosarjaharjoitusta mutta toisinaan myös leikkisää voima- ja tasapainoharjoittelua tai luovasti soljuvaa vinyasaa, hengittävää meditaatiota tai vapauttavaa rentoutumista. Joogasta olen saanut parhaimmillaan hyvinvointia, mielenrauhaa ja elämän ymmärrystä: Lokah samastha sukhino bhavantu, om shantih shantih shantih – Onnea ja hyvinvointia kaikille kaikkiin maailmoihin, kolminkertainen rauhan tervehdys.”