Petri Räisänen

Artikkeli, Petri Räisänen – Joogi

Image 2/2008

Petri Räisänen on suosittu joogaopettaja, jota fanit ulkomailla seuraavat kuin rocktähteä. Mutta kuinka yhdistää leveä elämä ja henkisyys?

Kuvittele elämä, jossa ei jokaisena päivänä katsota tv:tä vaan tehdään harras, vaativa harjoitus.

Siinä asetutaan istumaan lattialle. Hengitetään syvään. Tehdään sarja erilaisia liikkeitä. Venytään kehoa koetteleviin asentoihin. Kestetään pieni kipu, kun lihakset väsyvät ja jänteet panevat vastaan.

Se tehdään joka ikinen päivä, yleensä varhain aamulla. Satana aamuna. Tuhantena.

Se muuttaa ihmisessä monia asioita. Iho, joka harjoituksessa huokuu hikeä ja puskee kuonansa ulos, alkaa hengittää toisin. Sydän lyö rauhallisemmin, verenpaine laskee, aineenvaihdunta muuttuu verkkaisemmaksi. Ylimääräinen rasva palaa pois.

Eniten muuttuu mieli. Keskittyminen, meditaatio, niistä tulee toinen luonto. Pääsee yhä helpommin tilaan, jossa on vain tyyniä asioita.

Kun tämän on tehnyt tuhansia kertoja, vuosia toisensa jälkeen, kehosta tulee samannäköinen kuin fysiologian oppikirjoissa. Luuston muotoja voi nähdä päällepäin, suurimmat lihakset erottuvat kaarina. Iho kuultaa sileänä, loputtoman harjoituksen puhdistamana.

Ihmisestä tulee veistos.

Ihmisestä tulee joogi.

PEKKA HILTUNEN

Räisäsen on tarkoitus johdattaa seuraajansa mielenrauhan ja valaistumisen tielle.

”Mulla on tietty kirkkaus päässäni, ja yritän elää mahdollisimman hyvin niin, että se pysyisi yllä. Jo yhden olutpullon juominen sotkee sen kirkkauden. Saattaisi mennä pari kolme päivää, ennen kuin pääsisin takaisin siihen tilaan”, Räisänen sanoo.

Ja kun Valo alkaa jo kolmekymppisenä olla rock-veteraani, 40-vuotiaalla Räisäsellä on paljon edessään. Hän on joogannut säännöllisesti parikymmentä vuotta, mutta se on kovin vähän verrattuna hänen omaan mestariinsa. Guru, jonka oppeja hän seuraa, on 92-vuotias intialainen Sri K. Pattabhi Jois.

”Olen nyt juuri siinä rajoilla, että mua voi jo sanoa opettajaksi. Olen siirtynyt itse fyysisistä harjoituksista tekemään myös hengityksen ja meditaation harjoituksia. Nyt mulla vasta alkaa se, mitä Intiassa tarkoitetaan joogalla. Sitten kun mennään 60-70 vuoden ikään, alkaa olla mahdollista, että on jo jotain syvempää kokemusta mitä jakaa.”

Petri Räisäsen kirjat

Petri Räisänen: Naadii shoodhana, Otava 2008

Ashtaangajoogan toinen asentosarja sri K. Pattabhi Joisin perinteen mukaan. Kirjoittanut Petri Räisänen, kustantanut Otava, 159 sivua.

Petri Räisäsen naadii shoodhana -kirja julkistettiin 24.9.2008.

Ote kirjasta: Johdanto naadiien järjestelmään

Sri K. Pattabhi Joisin pitkäjänteinen harjoittelu opettajansa Sri T. Krishnamacharyan kanssa sekä Maharajan sanskritin kielen opistossa vuosina 1927-1954 antoivat hänelle valtavan määrän käytännön kokemusta ja teoreettista tietoa, jotka auttoivat häntä oivaltamaan joogan hengen.

Pattabhi Joisin sekä joogan perinteen mukaan joogaa ei ollut koskaan tarkoitettu vain ihmisen fyysistä kuntoa kohottavaksi harjoitukseksi, vaan järjestelmälliseksi henkisen puhdistumisen menetelmäksi. Harjoittamalla joogaa voisi poistaa fyysiset ja psyykkiset esteet, jotka sumentavat tietoisuuden itsestä. Pattabhi jois ymmärsi tämän ja alkoi toteuttaa omaa puhdistumistaan soveltaen aasanaa (jooga-asentoja), praanaayaamaa (hengitysharjoituksia), keskittymistä ja muita joogan tekniikoita.

Ashtaangajoogan metodin mukainen harjoitus, jonka Pattabhi Jois oppi, jaetaan kolmeen selkeään osaan: alkusarjaan, keskisarjaan ja jatkosarjaan. Petri Räisänen on esitellyt alkusarjan harjoitusta eli sanskritiksi jooga-tshikitsaa (joogan terapiaa) ensimmäisessä kirjassaan Ashtaanga. Alkusarjan asennot auttavat joogan harjoittajaa pitämään fyysisen kehon terveenä. Tässä kirjassa esitellään keskisarjan eli sanskritiksi naadii-shoodhanan (naadiien puhdistamisen) asennot ja tekniikat. Keskisarjan asennot puhdistavat naadiien verkostoa ihmisen hienojakoisessa kehossa (energiakehossa).

Petri Räisänen: Ashtanga Yoga, YogaWords 2016