Event Category: Astanga

Salit

https://helsinginjoogakoulu.fi/joogasalit/

Mitä astangajooga on?

Astangajooga on liikunnallinen keskittymistä, itsetuntemusta, voimaa ja kehonhallintaa kehittävä joogamuoto. Kun jooga-asentoihin yhdistetään tietoinen hengitys, katseen kohdistaminen ja mielen keskittäminen, harjoitus paitsi kehittää hyvää kehonhallintaa myös parantaa aistien hallintaa ja laajentaa tietoisuutta omasta itsestä.
Lue lisää astangan aloittamisesta täällä »
Katso seuraavat astangajoogan kurssit täältä »
Viikkotunnit löydät aikataulut-sivulta »
Tutustu myös astangajoogan tuntitasoihin, mysore-harjoituksen sisältöön ja astangajoogan mantroihin.

Astangajoogalle on tyypillistä

 

  • Lihaskuntoa, terveyttä ja elinvoimaa lisäävä vaikutus.
  • Kehoa tehokkaasti venyttävä ja voimistava harjoitus.
  • Jooga-asentojen harjoittelu alkaen helpommista muodoista kohti vaativampia.
    • Hengityksen ja liikkeiden yhdistelmät eli vinyasat.

    • Lihaslukkojen eli bandhojen harjoittelu jo alkeista alkaen.
    • Kehoa tehokkaasti lämmittävä ujjayi-syvähengitys.
    • Katseen kohdistuspisteiden eli drishtien käyttö.
    • Jooga-asentojen eli asanoiden sarjat edesauttavat harjoitusten muistamista ja sisäistämistä.
    • Omatoimisen joogan harjoittelun kehittäminen

    Astangajoogan tavoitteita

    Astangajoogaharjoituksen tavoitteena on edistää terveyttä, hyvinvointia ja itsen tuntemusta. Kehon harjoituksilla edetään vähitellen mielen keskittämisen harjoituksiiin tavoitteena vakaa ja tasapainoinen mieli.

    “When the breath control is correct, mind control is possible.”
    –Hatha Yoga Pradipika, 1300-luku.

    Jooganäkemyksen mukaan keholla ja mielellä on kiinteä yhteys, jossa hengittämisen laadulla on suuri merkitys.

    Vinyasa tarkoittaa hengityksen rytmittämää liikettä. Hengittäminen on tämän harjoituksen ydin ja se yhdistää asanat toisiinsa täsmällisessä järjestyksessä. Kun liikkeet rytmitetään ujjayi-hengityksellä ja samalla harjoitetaan lihaslukkoja eli bandhoja, syntyy voimakas kehonsisäinen lämpö, joka puhdistaa lihaksia ja sisäelimiä poistamalla elimistölle haitallista liiallista rasvaa.

    Keskittymiskykyä kehitetään suuntaamalla huomiota sisäisiin tuntemuksiin ja aistimuksiin sekä olemalla läsnä hetkessä.

    Astangan mielenhallintaan kuuluvat dristit eli katseen kiintopisteet, jotka kehittävät oppilaan keskittymistä harjoitukseen ja sen vaikutuksiin sekä kehossa että mielessä.

    Helsingin Astanga Joogakoulun opetus pohjautuu T. Krishnamacharyan ja hänen oppilaansa K. Pattabhi Joisin opettamiin joogan harjoitustekniikoihin ja asentosarjoihin.

    Joogakoulun opetuksessa pyrimme edistämään ihmisten fyysistä ja henkistä terveyttä ja antamaan oppilaille valmiudet saavuttaa parempi keskittymiskyky ja mielen vakaus, jotka ovat henkisen kehityksen perusta.

    Astangajoogan erityispiirteitä

    Astangassa asentoharjoitusta tehdään tavanomaista hengitystä pidentämällä ja tehostamalla (syvähengitys). Kuhunkin jooga-asentoon kuuluvat liikesarjat eli vinyasat tehdään syvähengityksen rytmillä.

    Tämä harjoitusmenetelmä kehittää kehon sisäistä lämpöä, joka nostaa hien pintaan, kiihdyttää aineenvaihduntaa, puhdistaa hermo- ja kiertojärjestelmiä sekä parantaa ruoansulatuselimistön toimintaa. Astangan harjoitus on vaativuudessaan myös tehokas – jo muutamassa kuukaudessa voi huomata kehittymistä voimassa ja notkeudessa.

    Astangajoogassa erityisenä tavoitteena on sisäistää ja muistaa oma joogaharjoitus niin, että pystyisit joogaamaan myös omatoimisesti ja itsenäisesti. Kun muistat ainakin alkuosan omasta joogasarjastasi, voit osallistua astangajoogan mysoretunneille.

    Mysoretunneilla joogataan omaan tahtiin opettajan avustaessa harjoitusta yksilöllisesti sanallisesti tai avustetusti. Tietyt toistuvat asentosarjat erottavat astangajoogan useimmista muista joogalajeista, joissa jooga-asennot vaihtelevat harjoituksesta toiseen, minkä vuoksi niitä tehdäänkin yleensä aina ohjatusti.

    Lue lisää myös astangajoogan mysoreharjoittelusta.

    Yleiskatsaus Astangan harjoitukseen

    Astangan asentoharjoituksessa yhdistyvät klassisen hathajoogan jooga-asentojen, lihaslukkojen eli bandhojen ja energialukkojen eli mudrien harjoittelu yhdessä energisoivan ujjayi-hengityksen kanssa.

    Astangan perusharjoitus rakentuu jooga-asentosarjoista, jotka toimivat päivittäisen joogan harjoitusrunkona. Astangajoogassa on kolme asanasarjojen pääryhmää:

    YOGA CHIKITSA on ensimmäinen perussarja, jonka asanat puhdistavat elimistöä ja kudoksia sekä parantavat ryhtiä.

    NADI SHODHANA on toinen harjoitussarja, jonka asanat puhdistavat hermojärjestelmää sekä avaavat ja puhdistavat nadeja, jotka ovat klassisen hathajoogan mukaan ns. hienojakoisen eli prana-kehon (bioenergiakehon) väyliä bioenergian ja informaation virtauksille.

    STHIRA BHAGA SAMAPTAn jatkosarjat A, B, C ja D syventävät ensimmäisen ja toisen sarjan työskentelyä ja niiden vaikutuksia. Jatkosarjojen harjoitteleminen edellyttää tekijältään melkoista joustavuutta, voimaa, kestävyyttä ja nöyrää kurinalaisuutta niin fyysisesti kuin henkisesti.

    Kun ensimmäiset länsimaalaiset joogaoppilaat pääsivät harjoittelemaan Pattabhi Joisin kanssa 1970-luvun alussa, edistyneet oppilaat harjoittelivat neljää asentosarjaa. Pattabhi Jois kehitti harjoitusta 1980-luvulla niin, että jatkotason muodosti kahden sijasta neljä harjoitussarjaa, joista viimeiset ovat erittäin vaativia.

    Asentosarjojen harjoittelussa on tärkeää edetä asento kerrallaan sitä mukaa, kun edellisen asennon harjoittelu alkaa sujua melko hyvin. Kutakin jooga-asentoa harjoitellaan vinyasa eli hengitysliikemenetelmällä. Asanoiden keskinäistä järjestystä pitäisi seurata huolellisesti, sillä kukin asento valmistelee seuraavien asentojen harjoittelua kehittäen samalla sarjan jatkamiseen tarvittavaa voimaa, liikkuvuutta ja kestävyyttä.

    Astanga on monien harrastajiensa mielestä ”aito ja alkuperäinen jooga”.

    On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikissa joogalajeissa on omia hyviä puoliaan, eikä mikään harjoitusjärjestelmä voi olla täydellinen tai olla paras ihan jokaiselle kaikissa elämäntilanteissa. Kannustamme siis ihmisiä kokeilemaan joogaa käytännössä ja löytämään itselle sopivat harjoitukset.

    Astangajoogan tasot ja harjoittelu Joogakoululla

    Astangajoogaa harjoitellaan Helsingin Astanga Joogakoululla tasoryhmissä, joita ovat:

    Astangan helpotettu ns. lempeä astanga:

    1. Lempeä astanga – pitkä tauko liikunnassa tai muu tarve helppoon aloitukseen.
    2. Voit jatkaa tästä perinteisen astangan alkeiskurssille / johdannon tunneille.

    Astangan ohjatut perustasot – osallistu ensin alkeiskurssille oppiaksesi harjoittelun perusteet

    1. Astanga alkeet 1 – 60 minuutin tunti, jossa harjoitellaan alkeiden perussarjaa.
    2. Astanga alkeet 2 – tai yhdistetty alkeet 1/2 – 75 minuutin tunti.
    3. Astanga alkeet 3 – tai yhdistetty alkeet 2/3 – 75 minuutin tunti.

    Astangan mysoreharjoitus:

    1. Alkeismysore – sopii itsenäisen harjoittelun ja yksilöllisen opetuksen aloittamiseen pienemmässä ryhmässä.
    2. Mysore – jo vähän pitempään astangaa harrastaneiden tunti, jossa jokainen tekee omaa harjoitustaan alkeistasoista edistyneisiin sarjoihin opettajan opastaessa tai auttaessa harjoituksia tilanteen mukaan.

    Astangan omaharjoitus

    • kotona tai joogasalilla omatoimisesti ilman opettajan läsnäoloa

    Tuntien tasokuvauksiin voit tutustua tarkemmin Astangajoogan tuntien tasot -sivulla ».

    Astangajoogan hyötyjä

    • Elpynyt ja energisoitunut olo.
    • Läsnäoleva, tarkkaavainen ja kirkastunut mieli.
    • Terävöityneet aistimukset.
    • Tehostunut verenkierto ja aineenvaihdunta.
    • Ryhdikäs olemus.

    Astangajoogan historiaa

    Astanga tarkoittaa kirjaimellisesti kahdeksaa (ashta) jäsentä tai haaraa (anga), jotka muinainen joogamestari Patanjali on esitellyt mietelauseiden muodossa teoksessaan Joogasutrat (Yoga Sutra). Patanjalin lähes kaksituhatta vuotta sitten kirjaamat intialaiset joogaopetukset pohjautuvat kuitenkin vielä vanhempiin kirjoituksiin sekä harjoitusperinteeseen, jossa opetukset kulkivat suullisena perimätietona gurulta (mestarilta, opettajalta) oppilaalle.

    Nykyinen astangajooga pohjautuu Joogasutra-tekstin lisäksi vanhoihin hathajoogan teksteihin, joita ovat:

    • Hatha Yoga Pradipika
    • Yoga Korunta
    • Yoga Rahasya
    • Yogayajnavalkya

    Astangajoogan 1900-luvun intialaiset joogamestarit olivat Sri Ramamohan Brahmachari (Krishnamacharyan opettaja vuosina 1919-1925), T. Krishnamacharya (1888-1989, opetti Mysoressa 1932-1952) ja K. Pattabhi Jois (1915-2009, opetti Mysoressa 1937-2008).

    K. Pattabhi Joisin tytär Saraswathi ja Saraswathin poika Sharath opettavat edeleen Mysoressa, Intiassa, ja jatkavat siellä astangajoogan opetusperinnettä intialaisittain.

    Nykyään astangajoogan harjoittelu Sri K. Pattabhi Joisin opettaman systematiikan mukaan on maailmanlaajuisesti tunnettu harjoitusmenetelmä, jota voi harjoitella joogasaleilla ja joogakursseilla ympäri maailman.

    Astangajoogan filosofiaa

    Patanjali on määritellyt klassisessa Joogasutrat -teoksessa astangajoogan kahdeksan osaa seuraavasti:

    1. YAMA – pidättäytymiset (5 yhteisöllisen hyvän elämän periaatetta)
    2. NIYAMA – noudattamiset (5 henkilökohtaista hyvettä)
    3. ASANA – asentoharjoitus
    4. PRANAYAMA – hengitysharjoitus
    5. PRATYAHARA – aistihuomion vetäminen pois ulkoisista (häiriö)tekijöistä
    6. DHARANA – huomion keskittäminen valittuun kohteeseen (todellinen tai mielessä kuviteltu)
    7. DHYANA – huomion pitäminen kohteessa (sen ominaisuuksien ja olotilan tiedostaminen, meditaatio)
    8. SAMADHI – oman tietoisuuden sulautuminen keskittymisen kohteen kanssa, jolloin erillisyyden tunne katoaa (meditatiivinen syvän yhteyden kokemus)

    Joogan kahdeksan jäsentä tukevat toinen toisiaan. Neljä ensimmäistä fyysiseen tekemiseen suuntautunutta joogan osaa (yama, niyama, asana, pranayama) ovat edellytyksenä neljän jälkimmäisen mielen harjoittamiseen suuntautuneen joogan osan kehittymiselle.

    Joogakoulun vastaava opettaja ja perustajajäsen Juha Javavainen kertoo astangajoogan hyödyistä

     

     

    Varaukset/ oma tili/ kirjaudu sisään

    Kirjaudu sisään / oma tili -sivu.

    Etusivu

    Astangajoogan pääsiäisintensiivi 17-21.4. / Juha

    Intensiivissä on aamun mysoreharjoitukset (opettajana Juha, avustajina Tatiana ja Tuija) sekä kolme erikoisohjelman tuntia Flow, sound&breath, joissa on aluksi luento/keskustelu-osio, ja sen jälkeen hengitys- (pranayama) ja ääniharjoituksia (chanting).

    Pääsiäisintensiivin teemana on FLOW-tila ja siihen liittyvät joogan harjoitukset sekä oman harjoituksen havainnointi tarkoituksena löytää yksinkertaisia mutta tehokkaita keinoja kehittää läsnäoloa, rentoutta ja keskittymistä.

    Lue lisää ja ilmoittaudu

    Introducing our retreat on the beautiful Houtskar island in the Archipelago of Southern Finland

    Amazing nature, superior yoga program, delicious vegetarian/vegan/gluten free meals, sauna every day. Family friendly event with supporting community.

    RetreatYogaAccommodationFamilies

    Lahjaksi hyvinvointia!

    Joogalahjakorteissamme yhdistyy kaksi parasta asiaa: henkilökohtainen hyvinvointi ja välittäminen.

    Valitse lahjakorttiin haluamasi summa. Lahjakortti käy kaikkiin joogakortteihin ja kursseihin verkkokaupassamme.

    Anna lahja, josta on iloa pitkälle alkaneeseen vuoteen!

    Lahjakortit

    Oletko uusi joogakoululla ja kiinnostunut joogasta tai pilateksesta, mutta et ole varma mille tunnille tai kurssille osallistuisit?

    Voit tulla kokeilemaan tunteja erikoishintaan: kokeilutunti tai kokeiluviikko (viikon anytime) 30 % alennuksella alennuskoodilla (Ostoskorin maksuvaiheen Promo Code) kokeilu30.

    Tämän lisäksi meillä on alennetut hinnat opiskelijoille, HUS-henkilökunnalle, eläkeläisille, työttömille ja näyttelijöille.

    Toimi näin: tee itsellesi varaustili klikkaamalla sivun alaosassa olevaa asiakas-ikonia, ja varaa kokeilutunti aikataulusta. Osta tunnille kertalippu (10 tai 15 krediitin tunnit), ja käytä kassalla alennuskoodi kokeilu30 ennen maksamista (syötä koodi kohtaan ”Have a Promo Code”), niin saat lipun alennettuun hintaan.

    Huom myös Joogakoulun 2025 Joogaa kaikille -kampanja, jossa tarjoamme easy joogan kurssijaksot puoleen hintaan koko kevätkauden. Tähän tarjoukseen ei tarvita alennuskoodia, koska kurssien hinta on vain puolet tavanomaisten kurssien krediittihinnoista!

    Tervetuloa tutustumaan!

    Aikataulut

    Easy jooga

    Joogakoulu tarjoaa keväällä 2025 kevyesti liikunnallisen joogan puoleen hintaan. Tule rohkeasti mukaan ja koe joogan elvyttävät vaikutukset. Sopii myös senioreille.

    Keho jäykkä, liikunta jäänyt vähemmälle, mutta silti liikunnallinen jooga vähän kiinnostaisi? Easy pohjautuu astangajoogaan, mutta se on sovitettu kevyemmäksi versioksi.

    Easy tarjoaa myös jäykemmille ja vähemmän liikunnallisille  astangajoogan hyödyt, kuten keskittymiskyvyn paranemisen, hengityksen ja liikkeen yhdistämisen sekä mielen ja kehon yhteyden kokemisen.

    Tällä tunnilla sinun ei tarvitse vertailla itseäsi muihin vaan voit  tehdä harjoituksia omalla tavallasi. 

    Ilmoittaudu mukaan

    Aikataulut näkyvät läppärillä ja tabletilla viikkokalenterina, mobiilissa peräkkäisinä tuntiriveinä. Voit varata tunnin klikkamalla aikataulun tuntia tai mobiilissa tuntirivin book -nappia.

    Kursseja voi selata joogalajikohtaisesti tai aikatauluvalikosta. Varaa kurssi klikkaamalla book-painiketta. Varausjärjestelmä ehdottaa sopivaa krediittipakettia.

    Kurssien ja tuntien hinnat on esitetty krediitteinä. Tyypillisesti yksi joogatunti maksaa 1o krediittiä, pitkät joogatunnit 15 tai 20 krediittiä. Kurssit maksavat näiden kerrannaisia, esimerkiksi neljän kerran (60 min) alkeiskurssin hinta on 40 krediittiä.

    Verkkokaupassa voi maksaa joko pankkikorteilla tai valita maksutavaksi ”Maksu toimitettaessa” ja maksaa opettajalle salilla joko pankkikortilla tai liikuntaeduilla.

    Krediitit tallentuvat omaan krediittisaldoosi, joka on voimassa aina kuusi kuukautta viimeisimmästä ostosta.
    Voit pidentää krediittisaldosi voimassaoloa jälleen 6kk ostamalla saldoosi esimerkiksi 10 krediittiä lisää.

    Huom: Kun varaat tuntia, niin muista kirjautua omalle tilillesi ”Kirjaudu sisään”-linkillä, jotta voit maksaa tunnin joogatilisi krediiteillä tai anytime-passillasi.

    Aikataulut

    Tervetuloa Joogakouluun

    Meiltä löydät eritasoisia kursseja joogasta, astangasta tai pilateksesta, joiden avulla pääset tutustumaan harjoituksiin tai syventämään omaa joogaasi todella kokeneiden, iloisten ja kannustavien opettajiemme ohjauksessa.

    Oppilaspalaute: ”Ihanaa, aivan uusi elämä alkanut, kun olen jälleen päässyt teidän saleillenne. Kiitos tosi paljon!”

    Perusopetuksen lisäksi voit tilata meiltä yksityisopetusta, ohjelmaa yritykselle, tai vuokrata salejamme Annankadulla yksittäisiin tapahtumiin tai kursseihin päiväksi, viikonlopuksi tai jopa koko kaudeksi.

    Tietoa koulustaKysy kursseistaYksityistuntiTunnit yrityksilleKysy salia vuokralle

    Miten aloitan joogan?

    Millaisia asioita ja vaikutuksia haet joogasta – haluatko lisätä kehon liikkuvuutta tai notkeutta, edistää hyvää oloa tai kehon koordinaatiota vai rentouttavan hyvän olon -harrastuksen.

    Kunkin lajin alkeis- ja peruskursseilla käymme läpi harjoitusten perusasiat ja ominaispiirteet. Harjoituksissa on lajista riippumatta päämääränä on kehon ja mielen tasapaino.

    Aloittelijan opasTarjoukset

    Astangajooga

    Liikunnallinen keskittymistä, itsetuntemusta, voimaa ja kehonhallintaa kehittävä joogamuoto. Aloita alkeiskurssilla tai tauon jälkeen kertauskurssilla. Kurssien jälkeen voit osallistua ohjatuille viikkotunneille. Voit siirtyä omassa tahdissasi tuntitasolta seuraavalle. Jatkotasojen kursseilla opettelemme Astangan koko ensimmäisen asentosarjan. Joogaa voit syventää jatkotaso II:n kurssin hengitys- ja meditaatioharjoituksilla sekä joogan filosofialla.

    Tule kokeilemaan

    Ashtanga Yoga in English

    Our Mysore classes are international and suitable for English speaking visitors practicing Ashtanga. Sign up in our website,  book a class in our schedule and you will receive directions to join the class. You may also contact our office by email info@astanga.fi.

    Petri Räisänen and Juha Javanainen are teaching  Summer Retreat (Houtskar Island, Finland) 30 June – 20 July 2025. Summer registrations now open!

    Practicing AshtangaBook a class

    Yinjooga

    Yinjooga on kehoa ja mieltä syvästi rentouttavaa, meditatiivista joogaa, joka sopii sekä aloittelijoille että aiemmin jooganneille. Tunneilla tehdään vaihtuvia pitkäkestoisia asentoja makuulla tai istuen.

    Harjoitus lisää sidekudosten ja nivelten aineenvaihduntaa ja  liikkuvuutta. Tunnilla voi hellittää sekä rentoutua syvästi, ja se on erinomaista vastapainoa dynaamisille harjoituksille sekä muulle liikunnalle.

    Yinjooga Feminine yin perjantaisin

    Jooga ja äitiyden alkuvaiheet

    Raskausajan jooga on ensisijaisesti äidin hyvinvointia, tukilihasten voimaa ja kehon liikkuvuutta ylläpitävää harjoittelua raskauden aikana.

    Äiti-vauva -jooga on tarkoitettu pienten vauvojen (1–8 kk) äideille tarkoituksena  tuoda lisää energiaa äidin ja vauvan arkeen. Vauva voi olla mukana asennoissa tai makoilla äidin luona viltillä.

    Astanga easy sopii äideille tukemaan raskaudesta ja synnytyksestä palautumista.

    Yli vuosi synnytyksen jälkeen: ota ystäväsi mukaan joogaan tai pilatekseen ja viettäkää yhteinen voimaannuttava hetki nuorten äitien kesken!

    Raskausajan joogaÄiti-vauva torstaisin

    Pilates

    harjoittelun avulla vahvistamme syviä vatsalihaksia ja keskivartaloa, kohennamme ryhtiä ja kehonhallintaa sekä edesautamme selän toiminnallisuutta ja terveyttä. Pilates sopii erinomaisesti tukemaan lähes kaikkia liikuntalajeja, kuten esimerkiksi joogaa, juoksua, golfia ja kuntosaliharjoittelua.

    Perustason harjoitukset ohjaa innostava Hanne Sydänmaa.

    Pilates torstaisin

    Handstand & Core

    Kurssilla harjoitellaan seuraavia asioita:

    1. Keskivartalon vahvistaminen: Keskitytään liikkeisiin ja harjoituksiin, jotka vahvistavat vatsa-, selkä-, lantio- ja pakaralihaksia. Tämä on tärkeää, koska vahva keskivartalo tukee tasapainoa ja hallintaa käsilläseisonnassa.
    2. Tasapainoharjoitukset: Harjoitellaan tasapainon ylläpitämistä erilaisissa asennoissa, mikä on olennaista käsilläseisontaa varten.
    3. Käsien ja ylävartalon voiman kehittäminen: Tehdään harjoituksia, jotka vahvistavat käsivarsia, hartioita ja rintakehää, jotta ne kestävät käsilläseisonnan vaatiman painon.

    Kurssit ovat noin kerran kuussa lauantaisin kaksi tuntia kerrallaan.

    Katso kurssit

    Elvyttävä ja palauttava jooga

    joogaavan lääkärimme Pian mieltä rauhoittavat, hermostoa tasapainottavat ja kehoa vahvistavat harjoitukset tiistaisin.

    Harjoituksissa käytetään erilaisia, hathajoogaan pohjautuvia, hermostoon vaikuttavia rentoutustekniikoita, muun muassa eri aisti- ja liikejärjestelmiä stimuloimalla.

    Tervetuloa virkistäytymään ja voimaantumaan!

    Katso kurssit

    Yogaline – Joogaa kotona

    Striimamme joogatunteja viikottain etänä suoraan joogatunneilta, joissa opettaja ohjeistaa oppilaita harjoituksen edetessä.

    Videokurssit ovat tulossa saataville helmikuussa 2025:

    Videoitujen kurssien avulla voit puolestaan joogata omassa tahdissasi silloin kun sinulle parhaiten sopii: astanga (useita kursseja) sekä yin, easy, terapeuttinen ja pilates peruskurssit.

    Online etätunnitVideokurssit kotijoogaan